JAARTHEMA: MET NIEUWE OGEN KIJKEN - DUURZAAMHEID

 

 

BRIEF VAN DE VOORZITTER

                                                                                  Blerick, 3 januari 2020
Beste dames,

 

In 2018 vierden we het 100-jarig jubileum van KVG-Limburg met een groot feest in Roermond.

In 2018 vierde ons Vrouwengilde Blerick haar 65-jarig jubileum.

Met 114 leden en een mooi jaarprogramma zijn we nog steeds een bloeiende vereniging met een ervaren Bestuur. Intussen hebben de leden van het Bestuur samen 84 jaar bestuursfuncties erop zitten. Op vele oproepen voor nieuwe bestuursleden werd nooit gereageerd. Alleen juist dit jaar is er een nieuw aspirant lid toegetreden.

KVG-Limburg kampt met een tekort aan bestuursleden en een verlies van leden. Hoe het verdere verloop gaat worden is nog niet duidelijk.

Als onderdeel van een Provinciaal Bestuur hebben we een goede achterban wat betreft o.a. de statuten, website, privacy-gebeuren en informatie. Als zelfstandige vereniging verder gaan is geen optie.

Als Bestuur hebben wij daarom, met pijn in ons hart, besloten om Vrouwengilde Blerick per 31 december 2020 op te heffen.

Voor het jaar 2020 is nog een mooi programma gemaakt.

Financieel gaan we het regelen dat het budget, na aftrek van alle openstaande posten, wordt besteed aan de activiteiten.

Ik hoop op een goede opkomst op de a.s. ledenvergadering op 3 februari 2020 waar alles nog eens wordt toegelicht en vragen kunnen worden gesteld.

Jullie voorzitter,
Anita Wieczorek- Driessen                               

_______________________________________________________________________________________


KUNSTKIJKEN  BIJ  RUBEN  VAN  MEGEN     26 november 2019  
 

Behalve het ontwerpen en vervaardigen van meubelcollecties werkt Ruben (1984) aan het verbouwen van een boerderij uit 1880 in Maasbree  waar hij met zijn gezin gaat wonen.
 

Dankzij de Tom Tom hebben alle dames de weg gevonden.

Tussen de verbouwing door zitten we toch bij elkaar met koffie en vlaai aan geïmproviseerde tafels. Hier komen ook de showroom en de werkplaats.
Zijn vrouw Jeske van Gerven is onderdeel van de designstudio als conceptontwikkelaar.


Hij heeft al vele belangrijke prijzen gewonnen o.a. voor de collectie Uno, Café 6116 en andere ontwerpen zoals Antimacassar en The Cord Connection.

We krijgen uitleg over het gebruikmaken van het beste materiaal. Hij werkt ook samen met bedrijven uit de regio. Er wordt ook aandacht besteed aan hergebruik van materialen (duurzaamheid).

Tussen het stof van de verbouwing staan de prachtige ontwerpen zoals de eettafel, gemaakt van staal en brons met een blad van in hars gegoten Perzisch tapijt. Ook de stoel Antimacassar en The Cord Connection. Deze hebben o.a. in Milaan, Londen, en laatst nog in Dubai gestaan.


  

Als de showroom klaar is komen we beslist nog eens terug.

De voorzitter bedankt Ruben voor zijn presentatie en hartelijke ontvangst, en wenst hem en zijn medewerkers nog veel succes met zijn werk en de verbouwing.
 

tekst: Anita        foto’s: Hannie        lay-out: Riet        

_______________________________________________________________________________________


BESTURENONTMOETINGSDAG    Kasteeltuinen Arcen     16 mei 2019In de gewelvenkelder “Palladio” van het Kasteel in de Kasteeltuinen van Arcen ontmoeten 60 dames van KVG-Limburg elkaar.

Bij gezellig kaarslicht eerst koffie met lekkere vlaai.


De voorzitter van het organiserende Vrouwengilde Blerick, mevrouw Anita Wieczorek, heet allen van harte welkom ook namens het Bestuur. 

 


Het eerste treffen na het aftreden van mevr. van der Poel is voor ons allen even wennen. Gelukkig hebben we in mevr. Ineke Sipkema een pracht voorzitter gevonden. Helaas door verhindering kan ze vandaag haar “maidenspeech” niet houden.

Misschien hebben  enkele leden zich afgevraagd waarom wij als Blerick dit treffen in Arcen hebben georganiseerd.

In Blerick hebben we natuurlijk geen Kasteeltuinen.

Maar door het feit dat eerst Blerick en in 2010 o.a. Arcen en daarbij vele andere gemeentes tot een Groot Gemeente Venlo werden samengevoegd, kunnen we gerust zeggen dat de Kasteeltuinen ook bij Blerick horen.

Een andere link met Arcen is dat de vroegere voorzitter van Vrouwengilde Blerick, nl. mevr. Ria van Soest-Jansbeken, van 1974 tot 1986 de eerste vrouwelijke burgemeester was van Arcen, Velden en Lomm.
Daar waren wij natuurlijk trots op. Zij zette zich altijd sterk in voor vrouwenrechten.

Verder wenst de voorzitter allen een fijne dag en geeft het woord aan mevr. Mariëlle Beusmans.

Zij informeert ons over diverse belangrijke onderwerpen die we digitaal toegestuurd krijgen.

De heer Edmond Staal van Limburgs Landschap geeft daarna een boeiend overzicht van het werk van deze Stichting, die als doel heeft om van natuurgebieden, natuurherstel en ontwikkeling, restauraties van monumenten enz. veilig te stellen. In de jaren ’80 zijn de Kasteeltuinen aangelegd en is het Kasteel gerestaureerd.

Namens ons Bestuur bieden we hem een lekkere fles wijn aan. Misschien trekt de heer Staal leden over de streep om beschermer van Limburgs Landschap te worden !!

Na een heerlijke lunch stromen de dames de tuinen in. Een koel windje maar wel droog.                                         

Om 16.00 uur terug in het Palladio brengen we nog een toost uit op alle Bestuursleden en Leden van KVG-Limburg. Een speciale toost op het Provinciaal Bestuur dat ons deze mooie dag kon aanbieden dankzij hun goed financieel beleid.

Als verrassing van de directie van de Kasteeltuinen krijgen alle dames een prachtige roos aangeboden.
Een flink applaus voor alle medewerkers voor hun goede zorgen.

Tot slot wenst de voorzitter allen een behouden thuiskomst en een mooie zomer.


tekst: Anita        foto's: Nadine        lay-out: Riet 

Meer foto's:  klik  hier

(zie ook: website van KVG Limburg)
_______________________________________________________________________________________


65 - JARIG  JUBILEUM    Vrouwengilde Blerick     17 mei 2018


In de mooi aangeklede zaal van ’t Raodhoes worden de leden, ereleden en gasten ontvangen met koffie en natuurlijk vlaai.

 

 

 

 

 

 

 

 


De voorzitter spreekt een welkomstwoord en daarna begint de meditatieve viering o.l.v. mevr. Mariëlle Beusmans, adviseur identiteit KVG Limburg, met medewerking van Els Piwek, Nel Berendsen en Carla van Helden.
De teksten en gedichten zijn samengesteld door Mariëlle en Els. Loes van Dijk zorgt voor luistermomenten naar muziek op de harp.

In Blerick is het Vrouwengilde voor vele dames nog steeds een vaste factor in de ontmoeting met elkaar. Ontmoeten is nooit “moeten”. Ontmoeten geeft nieuwe horizonten aan je leven.

De KVG-kaars wordt aangestoken. Mariëlle leest het verhaal
“Zusters nodig”. Naarmate je ouder wordt, worden je zusters/vriendinnen belangrijker. Hoeveel je ook van je man en kinderen houdt maakt niet uit; je zusters zul je nodig hebben. Zusters zijn er, maakt niet uit hoeveel tijd en hoeveel kilometers tussen hen zit.

Daarna volgt een mooie bewerking uit de lezing “Alles heeft zijn tijd”.

De kaarsen in de kleuren van de regenboog worden aangestoken. Bij iedere kaars volgt een gebed of dankwoord. Afwisselend met de aanwezigen volgen nog mooie gedichten en gebeden.

Na een korte pauze toosten we op ons 65-jarig Vrouwengilde en op naar de 70.

                   

De voorzitter geeft het woord aan mevr. van der Poel, voorzitter Vrouwengilde Limburg. We krijgen felicitaties en complimenten hoe vorige besturen en het huidige bestuur de kar geweldig hebben getrokken en boeiende en leuke activiteiten altijd op het programma hebben staan. Ze hoopt dat we nog jaren zo verder gaan.

Ze maakt ons nog attent op het jaarthema 2019 “Positieve Gezondheid”.

Verder legt ze nog kort uit wat de AVG-kwestie inhoudt. Ze nodigt alle leden nogmaals uit voor het 100-jarig KVG-jubileum in Roermond.

De voorzitter dankt Wilma en hoopt wel dat er binnen nu en 5 jaar een verjonging plaatsvindt in ons bestuur.


De brunch staat klaar in de andere zaal, zodat we zo kunnen aanschuiven. Er worden nog foto’s gemaakt want het buffet ziet er prachtig uit en smaakt heerlijk. Compliment aan de koks, de medewerkers en ook aan de Directie van ’t Raodhoes voor de jarenlange prettige samenwerking.

 

Terug in de grote zaal, waar de rode loper klaar ligt waarover 10 “mannequins”, waaronder 5 eigen leden (Els, Nel, Carla, José en Jos), heel professioneel modeflitsen tonen o.l.v. Nicole Janssen als lady-speaker. Met dank aan fa. Berden Mode Blerick voor deze bijzondere bijdrage. Allen krijgen bloemen en een presentje in de vorm van een chocolade klavertje vier. Enkele dames brengen nog een leuke onemanshow.

                                   

Met een hapje en een drankje sluit de voorzitter de dag en wenst allen een mooie zomer, fijne vakantie, en hoopt dat we ons gezond en wel weer terugzien in september.


tekst: Anita        lay-out: Riet

_______________________________________________________________________________________

 

KUNSTLEZING  DOOR  ELLIE MUNTEN     16 november 2017

Château de Raay, Baarlo
 

Het Sandtonhotel Château de Raay ligt op een dertien hectare groot landgoed. Dit geheel gerestaureerde kasteelhotel kent een indrukwekkende historie. Al sinds 1236 werd het bewoond door adellijke families,
en van 1937 tot 1999 fungeerde het als klooster voor Missiezusters.


In de kapel naast de wintertuin worden de 40 dames van ons Vrouwengilde verwelkomd door Ellie Munten met een lekker kopje koffie/thee. Ellie Munten is vanaf 1994 werkzaam als autonoom beeldend kunstenares.


In de kapel toont ze een deel van haar schilderijen. Zij heeft hiervoor de basale kleuren wit, zwart en grijstinten met enkele rode accenten gekozen.

Na school en verschillende beroepen koos ze ervoor beeldend kunstenares te worden. Sef Moonen, een vroegere leermeester, raadde haar toen al aan haar talent te ontwikkelen.

Rode draad in haar werk is het thema beweging, waarbij de mens in zijn kwetsbaarheid een
belangrijke rol speelt.
 

Ze neemt regelmatig deel aan exposities in binnen-en buitenland.
In Art Center de Raay in Baarlo was ze werkzaam, en het hotel toont werken van haar. Kunstkamer 14 werd door haar ingericht.


Na een korte pauze met koffie/thee en lekkere vlaai in de wintertuin besluit Ellie haar presentatie met het beantwoorden van vragen en opmerkingen van de dames.

Tenslotte bedankt de voorzitter haar en wenst haar nog veel succes met haar werk.

De dames vertrekken nog vóór het donker wordt. Op het lange pad naar het parkeerterrein is het wel moeilijk lopen op de keien. Maar dit hoort natuurlijk bij een oud kasteel.
 

tekst: Anita        lay-out: Riet

_______________________________________________________________________________________
 

KASTEEL DE KEVERBERG IN KESSEL    6 oktober 2016
 

We worden ontvangen met koffie en lekkere Keverbergvlaai in het restaurant van de historische Binnenplaats met een eeuwenoude ambiance.

Christine verwelkomt ons allen.
Zij heeft twee gidsen gereserveerd voor telkens 15 dames.
  
Buiten start de rondleiding.
Dus weer naar beneden via de trappen en gelukkig is er ook de lift. 
  

We wandelen rondom het kasteel en komen ook op de plek waar
medewerkers van Stichting De Keverberg bij graafwerkzaamheden een loden kist vonden met een bijna compleet skelet. Na gedegen onderzoek bleek het skelet van Baron Frits te zijn,
die in 1876 overleed en waarvan men niet wist waar hij begraven was. Hij was de laatste adellijke bewoner.

Aan de Maaszijde heeft men een mooi uitzicht over de Maas en de overzijde.Terug in het kasteel worden we naar de verschillende niveaus geleid.


We zien een prachtige belevingsfilm over de historie van de Keverberg. Op de bovenste verdieping was tot vóór de verwoesting van het kasteel in 1944 de slaapzaal van de Zusters van de Goddelijke Voorzienigheid die een pensionaat runden voor schipperskinderen en een meisjespensionaat. Er bevond zich hier ook een kapel.
Onze leden Zr. Brigitte en Zr. Marie-Desiree zijn ook lid van deze Orde.

Tot slot krijgen we in de “Zusterskap” een film te zien over de verbouwing van een ruïne tot het modernste
kasteel van Nederland.
                                   
De herbouw is een vrijwilligersproject binnen het dorp Kessel. Meer dan 25.000 uur zijn geïnvesteerd door eigen mensen in 7 jaar hard werken. 
Het kasteel is eigendom van Stichting De Keverberg. In september 2015 was de officiële opening.

Nogmaals een bezoek waard, ook met onze kleinkinderen. 
  
tekst: Anita        lay-out: Riet 
 ________________________________________________________________________________________
 
De Rozenhof in Rozendorp Lottum
      

37 carpoolende dames vertrokken 9 juni 2016 richting Lottum.
De passagiers van Zr. Marie Desiree genoten de heenreis zelfs tweemaal !!

In het rozenkenniscentrum was voor ons een exclusief rozenarrangement gereserveerd.

Koffie met een heerlijk rozengebakje en na afloop een rozenlikeurtje.
  
Intussen kregen we informatie over de geschiedenis van de roos. Hoe de roos naar Lottum kwam, het ontstaan van de Rozenhof en het begrip “Excellence Roos” en "ADR-rozen”.

De rozen zijn ooit terechtgekomen in Noord-Limburg doordat een plaatselijke geestelijke, die vanwege een drankprobleem in Frankrijk ging afkicken, rozenstekjes meebracht.
Tegenwoordig worden in Lottum 20 miljoen rozenstruiken gekweekt.

Het proces “van bottel tot roos” duurt 5 jaar. Bij de stamroos zelfs 7 jaar. De eerste rozenkrans werd door monniken gemaakt van rozenbottels. Vandaar de naam “rozenkrans”.

Na een rondleiding met informatie door de tuin langs prachtige rozenstruiken met mooie namen werden we getrakteerd op het rozenlikeurtje.
  
Intussen demonstreerde een medewerker het oculeren van rozen. Willie Achten assisteerde hierbij en kreeg het struikje cadeau.

Na afloop werden er natuurlijk enkele leuke dingen gekocht in het winkeltje.
  
Dit jaar is weer het Rozenfestival. Een bezoek is werkelijk de moeite waard. Lottum is dan één grote bloemenzee.
 
tekst: Anita        lay-out: Riet


Meer foto's:  klik  hier

_______________________________________________________________________________
  

Kerstviering in het klooster    17 december 2015
 
Dit jaar kozen we voor een kerstviering in het klooster van het H. Hart in Steyl.

Bij de poort verwelkomde ons zuster Margret die ons door de vele gangen in het klooster de weg naar de kapel wees.
Met veel moeite hadden we toch nog een priester gevonden in het Missiehuis St. Michaël in Steyl om de eredienst te leiden.
Pater van As, emerituspastoor uit Asten, schatte in zijn inleiding dat zijn leeftijd ongeveer overeenkwam met de onze.
Hij wees erop dat het eigenlijk niet juist is te spreken over een kerstviering vóór Kerstmis. Het zou adventsviering genoemd moeten worden.
Hij vertelde over zijn reizen naar Israël en Rome. Over het door Paus Franciscus volgend jaar uitgeroepen Heilig Jaar van de Barmhartigheid. De boodschap is: Amore et Misericordia.

De eerste lezing werd voorgelezen door ons bestuurslid Els Piwek. Zij las ook de door onszelf opgestelde intentiegebeden voor de vluchtelingen, ouderen, de jeugd, zieken, onze eigen leden, zieke leden en overledenen.
Ook voor een vruchtbaar en gezellig verenigingsjaar 2016.

Na afloop van de heilige mis kregen we een rondleiding door zuster Margret.
Zij vertelde over het werk van de missiezusters wereldwijd en ook over de taken die tegenwoordig door hun worden waargenomen.
Daarna werden we naar een zaal gebracht met mooie gedekte tafels, waar we van een heerlijke koffietafel genoten.
Ons eigen lid zuster Marie-Desiree hield tussendoor een kerstvoordracht.
Klik hier.
Jeanne Niessen bracht op ludieke wijze een “memory” ten gehore over het kerstdiner 2014.
Nel Berendsen sprak nog een mooi kerstgedicht, bedankte zuster Margret voor haar goede zorgen, en wenste allen namens het Bestuur fijne feestdagen en tot het Nieuwjaarstreffen.

Buiten was het intussen pikkedonker. Alleen zag je nog hier en daar licht achter de ramen van het grote kloostergebouw.
 
tekst: Anita        lay-out: Riet

______________________________________________________________________________
 
MOEDERDAG aan de MAAS
 
  
Op 11 mei 2015, de dag na Moederdag, kwamen een 50-tal leden van ons gilde bij elkaar voor een
Moederdagbrunch bij “Sur Meuse”. 
De voorzitter verwelkomde allen op deze zonnige lentedag op deze bijzondere plek in Blerick aan de Maas.
De mooie gedekte tafels en de goed verzorgde brunch nodigden uit om op te scheppen. Een soepje vooraf en een toetje na.
Klik  hier  voor de foto’s van het uitzicht vanaf het terras van “Sur Meuse” en foto’s van de deelnemers.

De Antoniuskerk, het passantenhaventje,
de voorbijvarende boten en aan de andere kant het Nedinscogebouw, het Venlose Stadskantoor in aanbouw en achterdoor De Maaspoort.
Hier kun je het gezegde op toepassen:
“Warum in die Ferne schweifen, denn das Gute liegt so nah”.
      

Enkele dames stelden voor om er een traditie van te maken om zoiets te organiseren rondom Moederdag.

Na elkaar nog een mooie zomer en vakantie te hebben toegewenst spraken we af om elkaar weer in september te treffen voor het vervolg van het programma.
 
tekst: Anita        lay-out: Riet
 ______________________________________________________________________________
 

TEGENSPOED SCHUDT TALENTEN WAKKER DIE BIJ VOORSPOED NOOIT ZOUDEN ONTWAKEN

Met dit gezegde opent de voorzitter op 8 december 2014 de talentententoonstelling.

Ze verwelkomt de leden en gasten:
Mariet Schreurs, contactvrouw voor Noord-Limburg, en Gerrie van Gemert, voorzitter afdeling Helden,
lid van de werkgroep “Een Schat aan Talenten”.
Verder de dagvoorzitter Mariëlle Beusmans, adviseur identiteit van KVG Limburg. Zij gaat samen met ons bestuurslid Nel Berendsen, ook lid van de werkgroep, de middag verder leiden.

Mariëlle geeft een powerpointpresentatie met toelichting op het themaproject. Daarna interviewt ze de talenten. Mariëlle weet precies hoe ze een gesprek op gang kan brengen. Ze vertellen allen hun eigen verhaal , hoe ze hun talent ontdekten en ontwikkelden. Vaak wordt de opbrengst van hun werk naar een goed doel overgemaakt.

Als muzikale interruptie zingt een koortje bestaande uit Hortense van Leeuwen, Ria Bouts, Tiny Grubben, Lenie Poulissen en Dunja Geurts (allen leden van Koninklijk Gemengd Koor Orpheus) onder leiding van Hortense een prachtig lied: “Der Lindenbaum” van Schubert, begeleid door Hannie van Rens op de accordeon.

In de pauze wordt op koffie met petit four getrakteerd.
Intussen gaan de leden het werk bewonderen van de talenten.

Het is een lust voor het oog om naar de afdeling handenarbeid te kijken: Zr. Brigitte, Wies Timmermans, Elly Boots, Connie Faessen, Hannie van Rens.
Prentbriefkaarten, quilten, borduren, breien, haken, hardanger, richelieuwerk, vilt bewerking. Zie foto’s.
Corrie Janssen met hele mooie mandala’s, genezend tekenen, en ze vertelt wat dit voor haar betekent.
Jeanne Niessen heeft een praktijk voor natuurgeneeswijzen. Ze heeft veel hobby’s, zoals mandala tekenen en gedichten schrijven. Zie bijgaand gedicht over de ramp met de MH 17 (klik  hier).
Els Piwek geeft uitleg op haar iPad hoe je op de website van KVG Limburg.nl  -klik Blerick-  kunt komen om ons nieuws te lezen. De laptop of iPad is toch gemakkelijk om aan informatie te komen.
De afdeling schilders wordt gevormd door Gerda v.d. Sterren, Koos Koenen en Wil Achten.
Prachtige werken, ieder met een eigen stijl en technieken.
Carla van Helden toont haar collectie prinsessenjurkjes voor haar kleinkinderen, vooral voor carnaval. Zij toont op een groot scherm tevens een diashow van wel 600 opnames van de Floriade.
Anita Wieczorek heeft een collage gemaakt van foto’s van bezoeken aan de Floriade.
Jeanne Niessen draagt nog een zelfgemaakt gedicht voor in het Venloos dialect over een kindje van de vluchtramp MH 17.
Daarna zingt Zr. Marie-Desiree samen met nog “3 zusters” (Mia Zaeyen, Tiny Hermans, Wies Timmermans) een lied over het “Het Roomse Leven”. De inhoud voor velen herkenbaar.

De voorzitter bedankt tot slot Mariëlle en Nel en natuurlijk de talentvolle leden voor hun medewerking.
Ze wenst allen mooie Kerstdagen.
De talenten krijgen een mooie roos aangeboden en Mariëlle en Nel een mooi kerstboeket.

Meer foto's :  klik  hier

_____________________________________________________________________________

Sister-act in ’t Raodhoes

Ons lid zr. Marie-Desiree gaf op donderdag 25 september 2014 op levendige wijze een indruk van het begrip “kloosterwezen”. Ze putte daarbij uit eigen ervarings- en belevingswereld.

Aan de hand van dia’s liet ze ons de ontstaansgeschiedenis van kloosters en abdijen in de loop der eeuwen volgen. Hoe die vanwege vereiste economische onafhankelijkheid in eigen levensonderhoud moesten voorzien; hun leven stond helemaal in het teken van Ora et Labora (bid en werk). Het koorgebed werd in beschouwende ordes
5 x per etmaal gezongen.
Gedurende de 19e en 20e eeuw oefenden vrouwenklooster-gemeenschappen, die meer naar buiten traden, sterke aantrekkingskracht uit op jonge meisjes. Hun motief varieerde van jeugdig religieus idealisme tot sociaal-maatschappelijke bewogenheid: kloosters boden kansen tot opleiding en ontwikkeling.
Zr. Marie-Desiree onderging als kind al de bijna magische invloed van liturgische rituelen in de kerk, waarbij alle zintuigen geactiveerd worden: kaarslicht, bloemen, liturgische kleuren, wierookgeur, gebrandschilderde ramen, orgelklanken en heel bijzonder de prachtige Gregoriaanse zang.
Na haar opleiding tot volledig bevoegd onderwijs als intern leerling hier in Blerick en daarna een aantal jaren als zodanig werkzaam, nam ze bewust, weloverwogen en overtuigd het besluit tot intrede bij de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Steyl; ze was toen 25.
Hoewel ze dacht door jarenlang contact met zusters wel enig idee te hebben van hun leven, betekende de kennismaking met het echte kloosterleven gedurende het strenge 2-jarig noviciaat een ware cultuurschok: discipline, streng stilzwijgen, vaak ook aan tafel, strikte dagorde, vroeg naar bed en vroeg opstaan, vreemde huisregels en gebruiken. Later werd dat soepeler.
De goede sfeer onder elkaar, het vermogen tot relativeren en gevoel voor humor maakte veel goed.
Na een jaar postulaat volgde de plechtige kleding.

In de voordracht van 25 september werden de dames Tiny Hermans en Wies Timmermans in habijt en kap gehuld, waarna hun onverwachte verschijning na de pauze een succesnummer werd (zie foto’s).
Naar aanleiding van die kloosteroutfit werden komische situaties en vermakelijke anekdotes uit het verre verleden verteld, zoals de opmerking van een kind in de stadsbus in Utrecht bij het zien binnenkomen van een non: “Oh,mamma! Kijk eens! Een koning!“ Met een aantal vergelijkbare voorbeelden werd de verdere avond op vrolijke wijze gevuld.

Na 20 jaar wonen en werken in de achterstandswijk ‘ betonbuurt’ Wijk C in Utrecht, kreeg ze de gelegenheid haar beroep - toen als docent Nederlands en Frans - te combineren met pastoraal en parochieactiviteiten in de West-Betuwe.
Met de verhuizing van daaruit naar Blerick op 19 september 2012 naar de Résidence Graaf van Loon was de cirkel weer rond. Daar heeft ze nu een mooi eigen appartement en vormt met een aantal medezusters samen toch weer een communiteit door dagelijks gezamenlijk gebed en maaltijd.

Door deze lezing over haar leven als religieus hoopt ze hier in Blerick wat meer mensen te leren kennen en te ontmoeten: ze mist het elkaar groeten op straat.
Spijt van haar levenskeus toentertijd heeft ze nooit gehad.
Het afzien van persoonlijk bezit en door eenvoudig leven het opzetten van projecten in ontwikkelingslanden mogelijk te maken en allerlei instellingen op maatschappelijk-sociaal terrein in eigen land uit gemeenschappelijk verworven bezit te ondersteunen, ervaart zij als een zinvolle invulling van haar leven.

De voorzitter bedankt zr. Marie-Desiree voor haar mooie voordracht.

Aan de reactie van de aanwezige leden te horen hebben ze genoten van deze avond en ook veel gelachen.
 
Meer foto's:  klik  hier

_____________________________________________________________________________

Proeverij in ‘t Raodhoes

De laatste activiteit vóór de zomerstop was een proeverij voor ons Vrouwengilde op 8 mei 2014.
We gingen op de zoete toer met drie culinaire desserts.
De chefkok en koks in spé lieten hun kookkunsten zien. Vooraf kregen we de recepturen.
Via een scherm konden we de toebereidingen gadeslaan. Via microfoons werd uitleg gegeven van hun verrichtingen.
De carpaccio van ananas was heerlijk.
Vakkundig werd de ananas schoongemaakt en aangebakken in boter. Kruidnagel en vanillestokjes erin.
Afblussen met jus d’orange en de suiker erbij. Alles laten karamaliseren en dan in de oven.
Ananas af laten koelen en zo dun mogelijk schijfjes snijden.
Garneren met een bolletje ijs of aardbeiencoulis.
De kok had cointreau willen gebruiken maar dacht dat wij daar niet van hielden. Daar kwam wel het nodige commentaar op.
Na het proeven van de drie desserts steeg bij ons het bloedsuikergehalte tot het ontoelaatbare.
Gelukkig stonden er kannen water met citroen en mintblaadjes op de tafels.
De chefkok demonstreerde ook nog hoe je spinnen kunt maken voor garnering zoals nestjes of spiraaltjes.
De voorzitter bedankte de heren voor de lekkere en gezellige middag.
Ze wenste de leden een fijne zomer en een leuke vakantie toe en een gezond en wel weerzien op
8 september voor Smetena’s muziekverhaal over de rivierstroom van de Moldau.

 
Meer foto's:  klik  hier

______________________________________________________________________________________

Verborgen talenten bij Vrouwengilde Blerick

 

 Op 9 december 2013 werd een workshop  "Kerstkrans   maken" georganiseerd.  
 Onder deskundige leiding van Tessa van TFlowery konden de dames
 zich uitleven met dennentakken, ijzerdraad, draadtangetjes en bloemen.
 Het resultaat mag er zijn.
 Meer foto's:  klik  hier.


 

Een grote deelname op 19 december, als afsluiting van het seizoen,
voor de mooie presentatie van het kerstlied "Stille Nacht, Heilige Nacht" door de heer Reinier Thiessen.
We luisterden naar dit lied in alle talen over de hele wereld met de bijbehorende verhalen. In de pauze een gezellig kerstbuffetje.

 
Meer foto's:  klik  hier 
______________________________________________________________________________________


Op bezoek in het Rijksmuseum

30 september 2013. Klokslag half negen vertrekt de bus van touringcarbedrijf Ghielen.
Alle 39 dames en 1 heer zijn netjes op tijd.
We naderen Amsterdam, en Christine, onze organisator, verdeelt de entreekaartjes.
Ze vertelt over de geschiedenis van Amsterdam en over Pierre Cuypers. De jaartallen die ze aanhaalt mogen we ook weer vergeten !

Bij binnenkomst in het Atrium van het museum krijg je een plattegrond waarop duidelijk de indeling te zien is van de etages 0 t/m 3.
Eerst koffie in het Café. Er zijn nog plaatsen vrij. Lekkere cappuccino met taart of een lekker broodje.
De prijzen vallen wel mee. De “renovatie”moet ook worden terugverdiend.
Als we richting de paviljoens lopen staat ineens een lange rij voor het Café. Het wordt steeds drukker. Degene die een ticket heeft hoeft niet in de rij te staan.
Aan iedere etage kun je 1½ uur besteden; dan heb je tegen 17.00 u. veel gezien.
Bij “De Nachtwacht” staan natuurlijk hele groepen. Flitsen mag je niet en mijn batterij is bijna leeg.
Als enige man is Hans van ons lid Riet meegegaan met een professionele camera. Vandaar deze mooie
reportage van ons bezoek (hierop klikken voor de diavoorstelling; daarna klikken op  ► om te beginnen;
na 5 sec. verschijnt steeds een nieuwe dia).
Bedankt, Hans !
Tussendoor toch maar weer naar het Café. Het restaurant wordt nog gebouwd op een bovenetage.
Nog tijd genoeg om op het Museumplein een terrasje te pikken in de zon en een hapje te eten.
18.30 u. vertrek bus - 21.00 u. aankomst Blerick.

Een dankwoord aan Christine voor de organisatie en aan onze chauffeur Marcel, die ons weer veilig thuis heeft gebracht.

Anita
______________________________________________________________________________________
 

Op 12 mei 2013 werd het 60-jarig jubileum gevierd van Vrouwengilde Blerick.

Om 10.00 u. werd een H. Mis opgedragen door de Zeer Eerwaarde Heer Pastoor Snijders. Het slotwoord werd uitgesproken door mevr. M. Beusmans als adviseur identiteit van KVG Limburg. Zij feliciteerde alle leden en ook alle moeders vanwege Moederdag. Ze wees op de belangrijke rol voor vrouwen in de samenleving.
Ook memoreerde ze de vele vorige generaties vrouwen die wisten te binden en te boeien binnen de diverse vrouwenorganisaties.

Na de Mis werden in het Grand Café van
’t Raodhoes de gasten en ereleden welkom geheten door de voorzitter en werd een toost uitgebracht op ons Vrouwengilde.
De voorzitter bedankte het huidige Bestuur voor hun inzet en sprak de hoop uit nog lang met dit team samen te kunnen werken.
Mevr. v.d. Poel, voorzitter KVG Limburg,
sprak waarderende woorden uit betreffende onze vereniging en ging tevens in op de toekomstplannen van KVG Limburg.
In de foyer stond een heerlijk buffet klaar. Ook was er een fotoreportage te zien van diverse activiteiten in de afgelopen jaren. Om 15.00 uur dankte de voorzitter allen voor de grote deelname en gezelligheid.
Ze wenste nog een leuke Moederdag verder, een mooie zomer en een gezond weerzien in september.
 

Meer foto's:  klik  hier
 
_______________________________________________________________________________________

 
In het kader van het 60-jarig jubileum van Vrouwengilde Blerick
werd mevrouw Els Piwek onderscheiden met de waarderingsspeld van de Gemeente Venlo. Dit vond plaats op de jaarvergadering van
18 februari 2013 in ’t Raodhoes en werd uitgereikt door de heer Teeuwen, wethouder voor cultuur van de Gemeente Venlo.
Els Piwek is 20 jaar als bestuurslid werkzaam voor KVG Blerick.
Haar taken bestaan uit de ledenadministratie, ontwerp convocaties en verspreiding. Zij doet public relations, contacten leesclub, kunstkijken enz. en dit dus 20 jaar. Kortom een onderscheiding waard.
Door Bestuur en leden werd ze tot erelid benoemd en in de bloemetjes gezet.

In februari l953 werd door een aantal Blerickse zakenvrouwen het KVG Blerick opgericht.
Eerst aangesloten bij KVG Nederland, na opheffing in 2005, verder met KVG Limburg.
Deze is weer onderverdeeld in afdelingsbesturen.
Via het Provinciaal Bestuur worden er themaprojecten ontwikkeld en op RVA-vergaderingen uitgewerkt.
Het jaarthema voor 2013 is “Samenwerken begint met een goed gesprek”.
De thema’s uit deze projecten worden op het jaarprogramma verwerkt.
Daarbij komen ook onze eigen ideeën aan bod.

Ondanks dat we vanaf 2011 geen subsidie meer ontvangen, is ons budget zodanig gezond dat we ook niet afhankelijk zijn van sponsors.

Het leerzame en gezellige van het Vrouwengilde is, dat we met vrouwen samenzijn; of je nu een partner hebt of single bent, speelt geen rol. Je voelt je niet alleen.