Bloemen

“Ach, we hebben maar geen bloemen meegebracht, want die krijg je natuurlijk al meer dan genoeg op zo´n dag. Dan weet je uiteindelijk niet meer waar je ze neer moet zetten.”
Dit komt u bekend voor? Hoe vaak ik dit niet moet horen op mijn verjaardag! En dan neem ik telkens dankbaar het ´alternatieve´ cadeau in ontvangst, maar ik had liever bloemen dan weer iets om in de kast te zetten.
De wel meegebrachte bossen gaan tijdens de feestdag direct in een emmer water, maar ‘the day after’ begint voor mij het florale feest pas echt. Dan gaan ze uit de verpakking en worden alle hyacinten, tulpen en narcissen - mijn verjaardag valt namelijk in het voorjaar - door mij stuk voor stuk liefdevol in de handen genomen om er van onderen - voorzichtig - met een vlijmscherp mesje een stukje van de steel af te snijden.
Een aantal vazen staat dan al gereed op het aanrecht, gevuld met water en snijbloemenvoeding, waarna het allerleukste klusje begint: de bloemen rangschikken. Zonder de bagage van een bloemschikcursus ga ik gewoon op mijn gevoel te werk, doe af en toe een stapje achteruit om het totale resultaat beter te kunnen beoordelen en draag de geurende en kleurende decoraties vervolgens de woonkamer in.
Trots en blij kijk ik rond en moet de neiging onderdrukken op het raam te kloppen om voorbijgangers te lokken en uit te roepen: “Kom eens kijken!”
Neen, dat zou te ver gaan, maar toevallig hoor ik net mijn buurvrouw door de achterdeur naar binnen komen: “Oehoeoe!”
“Kom jij maar eens even kijken! Wat vind je van mijn Mini-Floriade? Gratis toegang, inclusief kop koffie!”

Lucie Brorens-Verzandvoort
Afdeling Geleen