JAARTHEMA: MET NIEUWE OGEN KIJKEN - DUURZAAMHEID

 

 

2015-11-08: Samen op Stap in Genk


Onder een stralende zon, met een voor november wel heel hoge temperatuur van 18 ° Celsius in de morgen, vertrokken we vanaf carpoolterrein Urmond naar C-mine in Genk. Om 11.00 uur precies waren we in café Basic, voor een lekkere kop koffie met een plakje cake. Om 11.30 uur kwam onze gids mw. Lieve Verreth ons ophalen; ze legde de geschiedenis van de mijnbouw in Genk en van de gebouwen op het terrein van C-mine uit. De stad Genk is er alles aan geleden de C van C-mine tot leidend motief voor de stad te maken; de C van creativiteit, cultuur en carbon, deze laatste C is de relatie met de steenkoolmijnbouw waarmee het allemaal begon. Nu dus de moderne C die terugkomt in een bioscoop met tien zalen, een schouwburg, een galerie en vele creatieve bedrijven die zich richten op webdesign en creatieve lichtproducties en de school of arts, het Luca, van de universiteiten van Leuven en Luik.
Na de lunch, met luxe broodjes, volgde het bezoek aan het atelier van Pieter Stockmans. Op ambachtelijke wijze worden gebruiksproducten gemaakt zoals serviezen, die besteld worden door de beste restaurants van de gehele wereld. Alle producten worden een voor een met de hand gemaakt en tot wel drie keer gebakken bij zeer hoge temperaturen. Hierdoor ontstaat bijna doorzichtig porselein, dat wit wordt en waaraan een gekleurde decoratie kan worden toegevoegd. Onder de naam Piet Stockmans wordt ook kunst geproduceerd: dat wat nut heeft is design, wat geen nut heeft is kunst.
Een Belgisch biertje tot slot en tegen vijf uur reden we terug naar Urmond. De zon die inmiddels vlak boven de horizon stond, zwaaide ons uit.

Wilma van der Poel, voorzitter KVG Limburg.