JAARTHEMA: MET NIEUWE OGEN KIJKEN - DUURZAAMHEID

 

 

Besturenontmoetingsdag 6 april 2017 Venray


Op 6 april 2017 vond in Venray de KVG Limburg Besturenontmoetingsdag plaats.

Zo’n 60 dames hadden zich aangemeld voor deze dag, die plaatsvond in Hotel, conferentie- & Partycentrum De Witte Hoeve. De Witte Hoeve was ooit de boerderij van klooster Jerusalem, gesticht in 1422 door de Augustinessen, in 1838 overgenomen door de Ursulinen. Een zeer historische plek in Venray, waar vooral vrouwen in de loop der eeuwen hun sporen verdiend hebben!

Na de ontvangst met  koffie en vlaai in de wintertuin werd het gezelschap namens KVG Venray welkom geheten en het programma van de dag doorgenomen. Als eerste kreeg Wilma van der Poel het woord en zij informeerde ons over het programma van komend jaar en de viering van het 100 jarig bestaan van KVG Limburg  in 2018. De festiviteiten voor álle leden van het KVG zullen plaatsvinden op 20 september 2018 in de Orangerie te Roermond.

De komst van twee psychiatrische instellingen zo’n 120 jaar geleden, is voor Venray van groot belang geweest. Vandaar dat de organisatie dit thema opgepakt heeft voor een lezing in de ochtend uren.  De heer Harry Frencken wist met zijn presentatie over de ontwikkeling van de psychiatrie in het algemeen en in Limburg en Venray in het bijzonder de aanwezigen zeer te boeien.  Na de lunch stonden 5 gidsen klaar voor een stadswandeling, een bezoek aan de St. Petrusbanden kerk, het beklimmen van de toren, of een wandeling naar het St. Annaterrein, waar de voormalige psychiatrische inrichting voor vrouwen was gevestigd.  

De dag werd afgesloten met een drankje en een hapje in de Witte Hoeve. Bij het naar huis gaan ontving iedereen een KVG Venray kaarsje, om de ‘besturenvlam’ brandend te houden.

 

In haar welkomstwoord las Leonie Cals een gedeelte uit een gedicht van Lobke van Egmond voor.  (verschillende versies van het complete gedicht zijn te vinden op  www.gedichtenweb/gedicht/vriendschap-is-zwijgen.html)

 

Vriendschap is zwijgen niets zeggen
Maar een arm om de schouder leggen
Vriendschap is in iemands leven
Vreugde en verdriet samen beleven.

 

Vriendschap is niets vragen
Maar gewoon helpen dragen
Vriendschap is gewoon even bellen
Om de laatste nieuwtjes te vertellen.

 

Vriendschap zit in kleine dingen
Die je niet tot verplichtingen dwingen
Aan echte vriendschap komt geen end
Waar in de wereld je ook bent.