JAARTHEMA: MET NIEUWE OGEN KIJKEN - DUURZAAMHEID

 

 

2016-10-16: Samen op Stap in Steyl


Een gouden oktoberdag.


Marij Claassen, deelneemster, vertelt:

Zondag 16 oktober wordt de zoveelste editie van Singles Op Stap gehouden, georganiseerd door Vrouwengilde Limburg en ZijActief. Dit keer het ontdekken van het Wereldpaviljoen in Steyl. Bij aankomst heet René Poels ons welkom. Jawel, een achterneef van Jack van Rowwen Hèze en een volle neef van de wielrenner Wout.
Terwijl wij van koffie en vlaai genieten, vertelt René, initiatiefnemer van het Wereldpaviljoen over de sloppenwijken en de straatkinderen van Rio de Janeiro waar hij gewerkt heeft.
Wij krijgen een vliegticket met bestemming Nicaragua. Met zijn allen naar buiten en tussen de dikke, lange muren van het kloostercomplex, door een poortje komen we bij een heus vliegtuig dat klaar staat.Na het instappen vertelt de piloot, mét pet want hij is in stijl in Steyl, dat we over 7 minuten in Nicaragua aan zullen komen. We stijgen met avondlicht op en vliegen boven de wolken, zien een dorp met markt, en het regenwoud. Spoedig landen we.
Eerst door de douane: we krijgen een stempel. Opeens gaat het alarm af. Een reizigster moet gefouilleerd worden. Ze blijkt een heupprothese te hebben. Iedereen mag toch het land in.
We komen in een stadje met een heus winkeltje, een internetcafé, een bank en een gemeentehuis, een woonhuis met buiten een schommelstoel voor de man, binnen een ketel op het vuur voor de vrouw! In een ander huis worden cacaobonen gepeld.
Schitterend dat de bezoekers kunnen ervaren hoe e.e.a. aan toe gaat in arme landen!

Terug naar Nederland voor de zondagse soep met brood, heerlijk. Daarna gidst een pater ons door de prachtige, glooiende tuin. Om een bocht staan we voor een lieflijke Lourdesgrot, verder weer bij een nagebootste Maria Sterre der Zee. Via de begraafplaats naar een hooggelegen kapelletje met prachtig houtsnijwerk. Door een wolk van vliegende lieveheersbeestjes naar het voormalige zwembad. Onder de grond lopen nog gangen naar de zusterkloosters (Paters en broeders hadden ook thuiszorg nodig). In de Onderkerk en de Bovenkerk krijgen we nog meer informatie over Pater Arnold Janssen, de missies en de kloosters. De Blauwe Zusters hebben het Limburgse Groene Kruis gesticht. De Roze Zusters zijn er om voortdurend te bidden.
Ter afsluiting drinken we en praten we wat na.
Al met al is deze dag er eentje met een gouden rand: met gelijkgestemden vertoeven in een rustige omgeving is gewoon geweldig!

 

‘Verwendag met inhoud’ op zondag 16 oktober 2016

Speciaal voor alle alleenstaande, oftewel ‘single’ leden en hun vriendinnen, organiseren ZijActief Limburg en KVG Limburg op zondag 16 oktober 2016 een ‘Verwendag met inhoud’.
Een inspirerend programma zorgt voor een ongetwijfeld mooie ontmoetingsdag!

De singles worden om 10.30 uur verwelkomd in het Wereldpaviljoen van het Missiehuis in het Kloosterdorp Steyl (Tegelen). Het Wereldpaviljoen is een voor ons land uniek educatief belevingscentrum, waar mensen van alle leeftijden op interactieve wijze beleven hoe het leven in een ontwikkelingsland eruitziet. In deze bijzondere ambiance word je welkom geheten met een korte inspirerende inleiding over de achtergrond van het Wereldpaviljoen, Fair Trade en wereldburgerschap. Daarna volgt een rondleiding in deze voormalige drukkerij van het Missiehuis in Steyl, waar een dorp in Nicaragua is nagebouwd.

Natuurlijk ontbreekt een lekkere lunch niet op het programma. Na de lunch worden de deelnemers verwacht in het Missiehuis voor een rondleiding in de Boven- en Onderkerk. De Bovenkerk is alleen toegankelijk via het Missiehuis; een van licht vervulde ruimte, waarvan de nieuw gotische inrichting bijna volledig behouden bleef. De Onderkerk, een oord van bezinning en stilte, dient als gebedsruimte voor de kloostergemeenschap en haar gasten. Kunstenaar Will Horsten uit Kevelaer heeft de oude kerkruimte op zeer creatieve manier verrijkt met moderne elementen. De rondleiding wordt afgesloten met een wandeling in de tuinen en de Lourdesgrot. Rond 15.30 uur wordt de dag afgesloten met een drankje in het Wereldpaviljoen.

Het programma van 16 oktober:
• 10.30 uur Ontvangst in het Wereldpaviljoen in Steyl
• 11.00 uur Inleiding over het Wereldpaviljoen en rondlieiding
• 13.00 uur Lunch met soep en belegde broodjes
• 14.00 uur Rondleiding Boven- en Onderkerk, gevolgd door een wandeling in de tuinen
en de Lourdesgrot
• 15.30 uur Afsluiting met een drankje in het Wereldpaviljoen

Aanmelden:
De kosten bedragen € 18,- per persoon voor leden en € 23,- per persoon voor niet-leden. Om je aan te melden, stuur je een mailtje met de volgende gegevens: naam, wel/geen lid, naar: nelissenmarianne@gmail.com. Graag tegelijkertijd de kosten van deelname overmaken op rekening NL41RABO0149980426, met vermelding van SOS en je naam.

Aanmelding en betaling is mogelijk tot uiterlijk 30 september 2016. De aanmelding geldt pas als de betaling is ontvangen. Wil je meer informatie? Kijk ook eens op www.wereldpaviljoen.com, waar je alles vindt over wat er in en rond het Missiehuis in Steyl te beleven is.
Tot ziens op zondag 16 oktober!